Hur långt vill du se?

By  

Hur långt kan du se och hur långt vill du se? Jag och många med mig bevittnar just nu en valdebatt som verkar handla om att hitta närmsta dörr ut, ur ett trängt läge. Det spelar ingen roll vad som finns på andra sidan, bara vi hittar dörren.

En öländsk ko som möjligen funderar över varför det inte längre finns något grönt gräs. Foto: Marie Svärd

Det är som att vi står framför en vägg, och i ett område som är lika stort som det vi når med våra armar famlar efter något som kan vara ett handtag.

Det har inte slagit någon att vi kanske måste ta några steg bakåt, för att se lite bättre? Eller att vi måste kika efter vad som döljer sig bakom väggen, innan vi rusar ut genom dörren, om vi hittar den?

Alla vill att det ska bli bättre. Det har samtliga politiker gemensamt. Skönt. Men det är helt klart bilden av problemet som skiljer sig åt. Och där tycker jag mig se att hur långt vi väljer att backa för att få överblick, och hur långt framåt i tiden vi orkar se, är det som avgör vad vi skriver på plakaten och vad som anses viktigast att ta itu med för att vi ska få det bättre.

Några saker är nog de allra flesta överens om.

Vi vill leva i fred och frihet.
Vi vill ha ett samhälle där ingen vaknar på morgonen och känner att idag måste jag skjuta ihjäl en annan människa, eller slå min fru, eller stanna hemma från skolan för att jag inte vågar eller orkar vara där.
Vi vill ha tak över huvudet och tillräckligt med mat. Helst mat som är bra för oss.
Vi vill ha människor omkring oss som vi gillar och bryr oss om.
Vi vill slippa extrema och oförutsägbara väderhändelser.
Allra helst vill vi också känna att det är någon slags mening med allt.

Några saker vet vi.

Vi lever i en värld som är instabil och osäker.
Vi lever på ett sätt som inte är hållbart.
Ekosystem utarmas, människor blir sjuka av stress och felnäring.
Tillgången på energi är ett problem, mest för att vi länge haft för mycket.
Perioder med extremväder ökar för varje år och kommer ändra förutsättningarna för allt liv.
Våra sätt att lösa resursproblem verkar hela tiden skapa nya.
Utsläppen ökar, liksom polariseringen och förmågan att se lösningar.
Kollaps är ett begrepp som vi tvingats förhålla oss till.

Vi har alltså mycket att jobba med. Och just nu känns det som att politik mest är ett spel som begränsar, skapar barriärer och spänningar. Det verkar viktigare att peka på vad andra gör fel än att själv göra rätt.

Det jag söker efter är någon med vilja att se hela bilden, både av problemet och lösningarna. Någon som förmår att lyssna, bjuda in, erkänna misstag och våga testa nytt. Och viktigast av allt, någon som tänker långsiktigt, eftersom allt annat är slöseri med tid och energi. Partiprogrammet som bäst matchar denna hållning måste bli det jag lägger min röst på.

Om vi backar lite längre bort från väggen blir det tydligt att allt hänger ihop, och att det kanske inte ens är den där dörren vi ska igenom. Förmodligen behöver vi såga upp en ny, eller rent av gräva oss under väggen eller klättra över den. Allt beror ju på vad vi vill komma ut till. Bäst att ta reda på det först.

Och för att förstå vad vi vill tror jag att vi måste låta den här enorma luftballongen vi pumpat upp och seglat iväg med landa på jorden igen. Bara med markkontakt, muskelkraft och våra bara händer kan vi förstå livets grundförutsättningar. Vi har en livsnödvändig relation med jorden, som måste erkännas och vårdas. Inbyggt i denna relation, om vi ger den tid och uppmärksamhet, finns svaren vi söker.

No comments yet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

× Close